Æteriske olier

Forleden da jeg sad og ledte efter kamilleolie fandt jeg en rigtig god side om æteriske olier.

Æteriske olier kan bruges til medicinske og kosmetiske formål

I det følgende har jeg ladet mig inspirere lidt af teksten fra ovennævnte side om æteriske olier:

Æteriske olier går også under betegnelsen essentielle olier, men er i grunden ikke olier som sådan; det er faktisk planteudtræk, der i nogle tilfælde kan være opblandede med æteriske olier. De fleste af disse udtræk indeholder ikke nogle former for fedtstoffer. Det er ikke muligt at definere æteriske olier præcist, men nogle af de bedste bud er: “meget koncentrerede væsker, der kan have medicinske og kosmetiske egenskaber” samt “æteriske olier er livskraften eller sjælen i plante”.

Normalt bruges æteriske olier på 3 forskellige måder: til massage, indhalering og indtagelse. De bruges også til industrielle formål og indgår i mange forskellige produkter til kropspleje, madvarer o.lign. Her tilsætte de pga. deres egenskaber, men også smag eller duft kan være en grund til at tilsætte dem. Hovedformålene med at anvende olier er at pleje kroppen og forbedre velværet.

Mange af de æteriske olier er virksomme over for bakterier, virus og svampe. Disse virkninger har betydet, at man i mange tusinde år har brugt dem medicinsk. Virkningerne har også bidraget til at gøre de æteriske olier til centrale indgrediener i hår- og hudplejeprodukter.

Der findes mange videnskabelige studier, der har kunne påvise, at de æteriske olier kan hjælpe kroppen til at slappe af, når man inhalerer dem. Dette er det basale koncept i aromaterapien. I et enkelt studie har man også påvist, at aromaterapi bl.a. kan forbedre bestemte dele af hukommelsen (under de rette forhold). 

Herudover skal man huske på, at alle æteriske olier har potentielle bivirkninger og at olierne – selvom de er helt naturlige – fortsat er skrappe sager, der i nogle tilfælde kan være skadelige for helbredet. I praksis kan bivirkninger f.eks. være hudirritation, når man bruger dem lokalt på huden, samt mavegener eller sure opstød, når man indtager dem.